Spoedeisend
Een cavia met de volgende kenmerken is een spoedgeval:
- Als uw cavia sloom is
- Als uw cavia niet of niet goed wil eten
- Als uw cavia niet of niet goed keuteld
Bel dan direct met de praktijk
030 2310986


Waar let je op bij het uitkiezen van een gezonde cavia?
Let op of de cavia levendig is, een schone vacht heeft, schone oren, ogen en neus heeft
en of de tanden niet doorgegroeid zijn. Een gezonde jonge cavia zal eerder voor u vluchten
dan naar u toe komen. Denk hieraan als u een cavia uitzoekt. Zoekt u gezelschap voor uw
oudere cavia, dan kan men u bij de knaagdierenopvang vaak helpen om een cavia te vinden
die goed met uw eigen cavia combineert.

Konijn en cavia?
Vaak wordt geadviseerd om een (dwerg)konijn bij uw cavia te zetten. Echter uit de praktijk blijkt dat het dag- en nachtritme van een konijn en een cavia dusdanig van elkaar verschillen dat zij zich aan elkaar gaan irriteren. Vaak zien we dat het konijn gaat uitvallen naar de cavia, dit zorgt voor veel stress voor de cavia maar ook voor abcessen ten gevolge van bijtwonden. Tevens bestaat de kans dat de cavia zijn of haar rug breekt wanneer het konijn op de cavia gaat rijden. Bovendien kan een konijn symptoomloos drager zijn van de bacterie Bordetella bronchoseptica en op deze manier de cavia besmetten.

Het is in de eerste plaats belangrijk dat uw cavia altijd eet. Als hij of zij een dag niet eet of geen keutels produceert, is dat meestal een teken van ziekte. Het is dan verstandig om direct contact op te nemen met de dierenarts en een afspraak te maken.

Voeding van de cavia bestaat uit:

Onbeperkt vers hooi
In hooi zitten de vezels, die het maagdarmkanaal van uw cavia zo hard nodig heeft. Cavia’s moeten de hele dag door vezelrijk voeding hebben om het maagdarmkanaal te stimuleren. Een stilliggend maagdarmkanaal is ook weer een reden om niet te eten; de cavia komt in een vicieuze cirkel terecht. Bovendien kunnen ze ook snel een daling van het glucose gehalte in het bloed krijgen als ze niet eten.

Biks
Geef per dag 20 tot 30 gram per kilogram lichaamsgewicht van uw cavia. Het is verstandig om biks te voeren in plaats van gemengd voer. Veel cavia's zullen als ze gemengd voer krijgen het lekkerste uit de bak eten en de rest laten liggen. Terwijl in de rest van dit voer ook nog belangrijke mineralen en vitaminen zitten en uw cavia deze nu niet via de voeding opneemt. Bovendien bevatten mengvoer soorten meer eiwit en vet waardoor de ontlasting van uw cavia te nat zal zijn. Ook is soms de hoeveelheid calcium in het mengvoer te groot en zal er meer kans zijn op blaasstenen. Indien er vanaf jonge leeftijd een calciumtekort is, zullen de tanden en kiezen scheef gaan groeien. Biks van Trovet en Science selective is verkrijgbaar bij onze kliniek.

Onbeperkt vers drinkwater

Cavia's hebben onbeperkt drinkwater nodig. Indien er 24 uur geen water wordt opgenomen ontstaat er vochttekort, waardoor de cavia kan stoppen met eten.

Vitamine C
Net als de mens kan een cavia zelf geen vitamine C aanmaken. Het voer wat u geeft moet in ieder geval genoeg vitamine C bevatten. Als extra aanvulling kan u dagelijks één vitamine C tabletje geven. Twijfelt u aan de hoeveelheid vitamine C neem dan contact met ons op.

Beperkt aanbod van groenvoer en verse kruiden

Wij adviseren u om uw cavia naast hooi en biks ook groenvoer te geven zoals andijvie, wortel, bleekselderij,witlof, venkel, paksoi en radijsblaadjes. Veilige kruiden zijn: peterselie,
koriander, selderij en dille.

Er zijn echter ook onveilige soorten groenvoer en kruiden
Wees voorzichtig met sappige groenten, koolsoorten en spinazie. Bovendien kunt u uw cavia beter geen peulvruchten, aardappelen, uien, bieslook of prei geven. Deze soorten groenvoer en kruiden kunnen namelijk voor zeer veel gasvorming in de darmen en voor diarree zorgen.

Geen knaagstenen geven

Knaagstenen bevatten een hoog gehalte calcium. Cavia's kunnen hierdoor blaasgruis en blaasstenen krijgen.

De cavia is een dagactief, sociaal levend dier dat zich zeer goed leent als gezelschapsdier.
De cavia heeft behoefte aan gezelschap en/of aandacht van zijn/haar verzorger of eventueel
een maatje.

Volwassen mannetjes kunnen nogal intolerant zijn ten opzichte van elkaar. Als er vrouwtjes in
de buurt zijn bestaat er een grote kans dat ze gaan vechten. Via geluiden kunnen ze een
hoop dingen uiten, zoals pijn, honger etc. Cavia's zijn uiterst zindelijke dieren die erg schoon zijn op zichzelf. Een gezonde
cavia zal meerdere malen op een dag de vacht schoon likken.

Een cavia wordt geboren met een compleet volwassen gebit. De cavia kan gelijk na de geboorte beginnen met eten. Het gebit van de cavia bevat 4 snijtanden en 16 kiezen
en zullen het hele leven van de cavia doorgroeien. De snijtanden groeien ongeveer 6 tot 8 cm per jaar. Het is dus van groot belang dat de tanden gelijkmatig op elkaar
kunnen afslijten. Door het knagen kan een cavia zijn snijtanden scherp en beitelvorming houden. Tevens blijven ze zo op de goede lengte.


Gebitsproblemen

Symptomen
Problemen met de kiezen komen bij cavia's vaker voor dan problemen aan de snijtanden. Onderstaande symptomen kunnen duiden op een gebitsprobleem:
- Interesse hebben in het voer maar niets willen eten
- Algeheel ziek zijn
- Slechte vachtconditie
- Tandenknarsen
- Obstipatie
- Diarree
- (Veel) speekselen
- Vermageren
- Proppen maken van het voer (hooi) en deze laten liggen
- Oog- en neusuitvloeiing

Wanneer u vermoedt dat uw cavia een probleem heeft aan het gebit neemt u dan direct contact op met uw dierenarts voor een algehele controle en eventueel gebitsinspectie.

Oorzaken
Oorzaken voor gebitsproblemen bij de cavia kunnen zijn:

* Een aangeboren standafwijking. Snijtanden en kiezen kunnen niet goed afslijten. Hierdoor kan overgroei en haakvorming optreden.
* Een tekort aan vitamine C. De kiezen kunnen hierdoor losser komen te zitten. Standveranderingen kunnen het gevolg zijn waardoor de elementen niet meer
goed op elkaar afslijten. De cavia kan hierdoor moeite krijgen met eten.
* Trauma. Wanneer een tand door trauma verloren gaat kan de tand na verloop van tijd weer teruggroeien. Echter er bestaat een risico dat de tand verkeerd 
groeit waardoor er een afwijkende stand kan ontstaan. Hierdoor slijten de elementen niet meer goed op elkaar af en kan de cavia moeite krijgen met eten.
* Ontstekingen van de wortels van de kies. Dit kan abcessen ten gevolg hebben.


Preventie & behandeling

Voeding
Goede voeding is van groot belang voor de gezondheid en het welzijn van uw cavia. Wij adviseren u Sience Selective Guinea Pig. Voor meer informatie over deze voeding kunt u altijd contact opnemen met Dierenkliniek Biltstraat.

Regelmatige controle
Een nauwkeurige gebitsinspectie bij uw cavia zonder sedatie is bijna onmogelijk. Wel kunt u tijdens een controle bezoek aan de dierenarts uw cavia volledig laten nakijken. Indien er tijdens deze controle aanwijzingen zijn dat uw cavia mogelijk een probleem heeft aan het gebit kan er een afspraak gemaakt worden voor een professionelegebitsinspectie onder sedatie.