Spoedeisend
Een rat met de volgende kenmerken is een spoedgeval:
- Als de rat in elkaar gedoken en verstopt zit in een stil hoekje
- Als de vacht van de rat wijd uitstaat
- Als de rat vochtige ogen, reutelende en/of luidruchtige ademhaling
- Vieze buik of anus
Bel dan direct met de praktijk
030 2310986

Waar let je op bij het uitkiezen van een gezonde rat?
Let er bij het kopen op dat de ogen van de rat schoon en droog zijn, de vacht glanzend.
De haren mogen niet rechtop staan. Let ook op wondjes en korstjes.
Koop geen dier dat niest of reutelend ademhaalt. Een dergelijk dier kan een luchtweginfectie hebben
die meestal het gehele leven klachten blijft geven. Een gezonde rat is schoon, actief en onderzoekend,
een goed gesocialiseerde rat is niet bang voor mensen.

Ratten zijn gewend om in groepen te leven. Daarom is het verstandig om een rat altijd met ten minste één soortgenoot te huisvesten. Het is niet verstandig om mannetjes en vrouwtjes bij elkaar te zetten omdat de kans groot is dat het vrouwtje dan zwanger wordt. Een kooi met verdiepingen zodat de ratten kunnen klimmen en verkennen is ideaal. Hoe groot de kooi precies moet zijn, hangt af van het aantal ratten dat in de kooi gehuisvest zal gaan worden en de inrichting van de kooi.Ratten houden van speelgoed, zoals wc rolletjes, potten enz.  Door het speelgoed regelmatig te wisselen, kan de rat regelmatig zijn kooi opnieuw ‘ontdekken’.
Geef de rat geen loopmolentje: hierin loopt de rat in een onnatuurlijke houding en kunnen de poten en de staart beschadigen.

De luchtwegen van ratten zijn gevoelig. Een kooi met hoge plastic wanden is daarom ongeschikt, de urinedampen kunnen dan niet weg en tasten de luchtwegen aan. U kunt er voor kiezen om een ratten toilet in de kooi neer te zetten waar de rat zijn behoefte op kan doen. Door dit elke dag te wisselen voorkomt u schadelijke geurtjes. Ook bij de keuze van een bodembedekking moet u hiermee rekening houden: deze moet stofvrij zijn en mag geen schadelijke dampen afgeven. Geschikt zijn bijvoorbeeld papier, fijne beukensnippers of bodembedekkers op basis van schoon karton, maïs of hennep. Zaagsel is ongeschikt voor ratten. Gebruik geen materiaal dat gemaakt is van naaldhout, er zijn aanwijzingen dat dit op termijn ongezond kan zijn voor de ratten. Plaats de kooi niet op de tocht om ademhalingsziekten te voorkomen. Zet de kooi ook niet direct in de zon of naast de verwarming.

Ratten vinden het leuk om opgepakt te worden. Pak een rat nooit bij de punt van de staart omdat de staart het gewicht van een volwassen rat niet kan houden. Als u u rat wilt optillen kunt u dit doen aan de staartbasis(ratten vinden dit niet zo fijn) maar liever door voorzichtig uw hand onder de buik van de rat te schuiven. Als uw rat gebruikt maakt van het wc bakje vervang dan dagelijks het wc bakje. Maak de kooi regelmatig schoon. Ververs het drinkwater elke dag en gebruik een waterfles.

Het is zaak om de mannetjes in ieder geval uit het nest te halen: ze kunnen dan geslachtsrijp zijn en de moeder opnieuw bevruchten. Vrouwtjes zijn ongeveer met vijf à zes weken geslachtsrijp, maar iets eerder komt ook voor. Daarom kunt u het beste vanaf zo’n vier en een halve week ook de vrouwelijke jongen apart van mannelijke ratten huisvesten. In tegenstelling tot vrouwtjes hebben mannetjes geen tepels.

Vanaf de eerste of tweede dag na de geboorte kunt u beginnen met het socialiseren van ratten door de rittens voorzichtig in uw handen te nemen. Daardoor wennen ratten aan de geur van mensen en aan het opgepakt worden. Vanaf ongeveer twee weken oud kunt u ratten leren uit uw hand te eten, met ongeveer drie weken om op uw schouder te zitten. Oude ratten kunnen, net als mensen, kaal worden; het haar kan ook lichter van kleur worden.

In de dierenspeciaalzaak is speciaal voer te koop voor ratten. Dit is ander voer dan knaagdiervoer. Dit laatste is ongeschikt omdat er te weinig dierlijke eiwitten in zitten. Ratten zijn van nature alleseters. Als extraatje op dit basisvoer zijn er dan ook vele mogelijkheden. U kunt ze groente (geen sla of dichte koolsoorten, boerenkool of bloemkool mag wel) en fruit geven. Eén keer in de week kunt u ze een hardgekookt ei geven. Ook kleine beetjes ongezoete ontbijtgranen, aardappel, gekookte rijst of pasta en oud brood vinden ratten lekker. Maar let op: ratten worden gemakkelijk dik, dus beperk deze extraatjes. Weeg de ratten regelmatig zodat u weet of ze niet te dik worden. Geef ratten geen gekruid, vet, gezoet of gezouten voedsel en geen melkproducten. Het voer kunt u in een bakje doen. Zorg er daarnaast voor dat er voldoende water is. Water kunt u in een drinkflesje aanbieden.